3 octombrie 2015


Sus in deal, la vie

Dealul Oltului strajuieste unul dintre cele mai importante rauri ale tarii si este invesmantat cu vita de vie pe ambii versanti. Geografic se invecineaza cu orasul Dragasani, apartinand cunoscutei podgorii cu acelasi nume. Pe deal, printre vii, regasim cateva crame. Unele dintre ele foarte cunoscute pe harta viticola a zonei: Stirbey, Bauer, Via Sandu, Isarescu, Iordache.

Desi zona o vizitam inca din 2007 , fie cu masina, fie cu bicicleta si o cunoastem foarte bine, de fiecare data ne intoarcem cu placere.

Ne-am decis ca pe 3 octombrie sa ne reintoarcem cu aproximativ 50 de ciclisti pentru o plimbare pe bicicleta printre vii, in cadrul celei de-a saptea editii a Turului ciclist al cramelor.

Din punct de vedere logistic cramele nu pot primi mai mult de 50 de persoane si intrucat numarul participantilor a depasit limita impusa, am stabilit sa refacem traseul cu ceilalti participanti pe data de 10 octombrie.

Revenind la turul nostru, punctul de intalnire a fost la crama Stirbey, unde participantii au fost asteptati de organizatori: Lucia (lovewine.ro), Nicusor (cazancuvin.ro) si sussemnatul .            

Vremea a tinut cu noi, avand soare si o temperatura de peste 20C.

Traseul a unit cramele Avincis, Bauer si Stirbey.

Prima dintre crame este situata in satul Dobrusa, la 7- 8 km de Dragasani, iar ultimele doua chiar pe Dealul Oltului.

Startul s-a dat din fata cramei Stirbey, iar prima oprire am facut-o la Avincis.

Ajunsi la crama, am fost intampinati de gazde cu 3 dintre vinurile lor: cuvee petit, cabernet sauvignon si negru de Dragasani. Ultimul vin, inca nelansat pe piata, este obtinut din unul din soiurile locale de struguri care fac cinste zonei, alaturi de cramposie si novac.

Ne-am continuat drumul spre dealul Oltului si ne-am oprit la crama Bauer, pentru masa si degustare. Intrucat vremea a fost deosebit de frumoasa, gazdele au asezat mesele in curtea cramei astfel incat sa putem admira si privelistea spre Olt. Raluca si Oliver, gazdele noastre, ne-au intampinat cu tuica si visinata pentru a ne creste pofta de mancare, desi dupa atata pedalat nu era nevoie.    

O maniera interesanta de a fi intampinat la o crama. Participantilor nu le-a displacut tratatia.

Pranzul a fost unul special, intrucat s-a dorit a fi alcatuit din produse traditionale specifice…. Buzaului J  

Se pare ca Dealul Oltului a fost cucerit de buzoieni. Prietenii stiu de ce. J

Vinurile care au acompaniat masa au fost pe rand: sauvignon blanc, rose si cabernet sauvignon.

Cu greu ne-am urnit spre cea de-a treia crama, Stirbey, unde ne-au intampinat Ileana Kripp, proprietara cramei, Raluca si Oliver.

Dupa vizita traditionala a cramei, am degustat spumant rose si cuvee 2011 genius loci.

Seara ne-am reintalnit cu o parte din ciclisti la after party-ul de la Via Sandu, locul in care se tin toate petrecerile din varful dealului. Gazdele au facut un foc de tabara care ne-a incalzit pe intreaga durata a petrecerii intrucat desi fusese o zi calduroasa, seara era totusi de octombrie. Mancarea la ceaun a fost foarte bine insotita de vinurile cramei Via Sandu.

Muzica a fost excelenta, iar la un moment dat, unul dintre participanti, doctor by day and DJ by night , a inceput sa mixeze. Atunci s-a dezlantuit petrecerea !

A fost o sambata de octombrie agreabila cu putina miscare, voie buna si vinuri bune.

Pe curand si la tura urmatoare !

Vlad Grigore Tanasie